Thursday, October 4, 2007

Να δώσουμε στην επιστήμη το ρόλο που της αξίζει!


Όσο περισσότερο εμβαθύνω στις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη ως προς την ανάλυση και κατανόηση της αστικής πραγματικότητας, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ την τεράστια οπισθοδρόμηση του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας. Τι στιγμή που η επιστημονική σκέψη μέσα από τις νέες θεωρίες της πολυπλοκότητας, των fractals και των δυναμικών χωρικών μοντέλων ανοίγει ένα νέο πεδίο εφαρμογής του σχεδιασμού και προγραμματισμού σε επίπεδο μητροπολιτικής περιοχής, το ελληνικό κράτος περιορίζεται να νομιμοποιεί αυθαίρετες επεκτάσεις.
Τι στιγμή που η επιστημονική σκέψη εστιάζει στο ζήτημα της αστικής βιωσιμότητας θέτοντας την ανάγκη για περιορισμό της αστικής εξάπλωσης και της δημιουργίας συμπαγών μορφών (compact cities), οι τοπικές αυτοδιοικήσεις των Δήμων μας αναγγέλλουν νέες επεκτάσεις σχεδίου, χωρίς καμία από απαιτούμενες αναλύσεις και μελέτες. Στη χώρα μας η λέξη ‘πολεοδομία’ έχει ταυτισθεί με την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ενώ έχει ξεχαστεί το πραγματικό νόημα και η ουσία της επιστήμης που είναι η μελέτη της πόλης και της υπαίθρου, η ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως αυτά εκφράζονται στο χώρο, ο ακριβής προγραμματισμός και σχεδιασμός των μελλοντικών καταστάσεων...

Χθες δημιούργησα ένα υποθετικό μοντέλο ανάπτυξης μίας αστικής περιοχής ικανό να προσομοιώνει την αστική μορφολογία και να εξετάζει μελλοντικά σενάρια ανάπτυξης। (δες εικόνα)
Εάν προχωρήσω σε αυτό το πεδίο θα μπορώ σύντομα να το προσαρμόσω στα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και να διερευνήσω προβλήματα και δυνατότητες !
Ποιος πιστεύετε όμως ότι μπορεί να ενδιαφερθεί εκτός ίσως από τους καθηγητές μου και ίσως μερικούς φίλους μου αρχιτέκτονες ? Το μοντέλο μου - όπως και πολλά άλλα Ελλήνων ερευνητών θα καταλήξει – σε ένα συρτάρι του γραφείου μου...εξάλλου τώρα έχουμε μερικές χιλιάδες στρέμματα να εντάξουμε στο σχέδιο - με μοντέλα θα ασχολούμαστε!


No comments: